Oznake ležajeva i dimenzije – sve što treba da znate

U svetu mašina gde su preciznost i pouzdanost od suštinske važnosti, ležajevi imaju ključnu ulogu.

Ovi neupadljivi mehanički delovi omogućavaju glatko i efikasno kretanje, smanjujući trenje i omogućavajući besprekoran rad mnogobrojnih mašina u različitim industrijama. Detaljnije ćemo objasniti važnost ležajeva, kako se razlikuju i kojih su dimenzija.

Značaj ležajeva – kičma funkcionisanja mašina

Ležajevi su napravljeni da podrže rotaciono ili linearno kretanje, tako što smanjuju trenje između pokretnih delova. Sastoje se od dve glavne komponente: spoljašnjeg i unutrašnjeg prstena koji su odvojeni valjkastim elementima poput kuglica ili cilindričnih valjaka.

Smanjenjem trenja i omogućavanjem prenosa opterećenja, ležajevi obezbeđuju optimalnu efikasnost, dugotrajnost i pouzdanost za mašine svih vrsta.

Smanjenje trenja: Ležajevi značajno smanjuju trenje između pokretnih delova, omogućavajući glatko funkcionisanje i smanjuju gubitak energije usled toplote i habanja.

Ravnomerna raspodela opterećenja: Ležajevi ravnomerno raspoređuju opterećenja, sprečavajući prekomerni stres na pojedinačnim komponentama.

Kontrola kretanja: Ležajevi omogućavaju preciznu kontrolu kretanja delova mašine, što omogućava tačno pozicioniranje, poravnanje i glatko kretanje.

Smanjenje buke i vibracija: Ležajevi apsorbuju udarce i vibracije. Smanjuju buku i time poboljšavajui korisničko iskustvo.

Dugotrajnost i pouzdanost: Kvalitetni ležajevi, pravilno instalirani i održavani, doprinose dugovečnosti i pouzdanosti mašina, smanjujući vreme zastoja i operativne troškove.

Oznake i dimenzije ležajeva

Da bi se osigurala pravilna selekcija i zamena ležajeva, proizvođači koriste standardizovane oznake i dimenzije. Ove oznake prenose ključne informacije o tipu ležaja, dimenzijama i performansama. Evo nekih uobičajenih oznaka ležajeva:

  • Kuglični jednoredni ležaj sa radijalnim dodirom – 60, 62, 63 i 64
  • Kuglični jednoredni ležaj sa dodirom u četiri tačke – QJ2, QJ3
  • Kuglični jednoredni ležaj sa kosim dodirom – 72, 73
  • Kuglični dvoredni ležaj sa kosim dodirom – 32, 33
  • Kuglični dvoredni podesivi ležaj – 12, 22, 13, 23
  • Cilindrično valjčasti jednoredni ležaj – NU, N, NJ, NUP
  • Konusno valjčasti ležaj – 302, 322, 303, 313, 323
  • Bačvasti jednoredni – 202, 203, 204
  • Bačvasti dvoredni podesivi ležaj – 222, 213, 223
  • Aksijalni kuglični jednoredni – 511, 512, 513, 514
  • Aksijanli dvoredni ležaj – 522, 523, 524


Unutrašnji i spoljašnji prečnik (ID i OD)
: Unutrašnji i spoljašnji prečnici predstavljaju dimenzije prstena ležaja. Ove mere pomažu u određivanju kompatibilnosti i pravilnog naleganja ležaja u okviru mašine.

Širina (W) ili visina (H): Širina ili visina ležaja odnosi se na dimenziju između unutrašnjeg i spoljašnjeg prstena. Ona igra ključnu ulogu u određivanju nosivosti opterećenja i stabilnosti.

Nosivost opterećenja: Oznake ležaja često uključuju nosivost opterećenja označenu kao C i Co.

C predstavlja dinamičku nosivost koja ukazuje na maksimalno opterećenje koje ležaj može podneti pri normalnim radnim uslovima, dok Co predstavlja statičku nosivost koja ukazuje na maksimalno opterećenje koje ležaj može izdržati bez trajnog deformisanja.

Ograničenja brzine: Ležajevi imaju ograničenja brzine označena slovom N. Ova vrednost predstavlja maksimalnu rotacionu brzinu kojom ležaj može raditi bez negativnih efekata kao što su pregrevanje ili preuranjeno habanje.

Materijal i podmazivanje: Oznake ležaja mogu da pokažu materijal korišćen za izradu ležaja, kao što su nerđajući čelik, hromirani čelik ili keramika. Takođe, mogu se navesti zahtevi ili ograničenja za podmazivanje radi pravilnog održavanja.

Ležajevi su nepriznati heroji mašina, pružajući glatko i pouzdano kretanje dok smanjuju trenje i habanje. Njihov značaj ne može se preceniti, jer doprinose efikasnosti, dugotrajnosti i ukupnom performansama različitih industrijskih mašina.

Razumevanjem oznaka i dimenzija ležajeva, inženjeri, tehničari i korisnici mogu odabrati odgovarajuće ležajeve za svoje potrebe, osiguravajući optimalnu funkcionalnost mašine i smanjenje vremena zastoja. Dakle, sledeći put kada vidite mašinu u akciji, setite se važne uloge koju igraju ovi nenametljivi, ali ključni komponenti – ležajevi.