Kako odabrati kvalitetna ulja i maziva

Odabir odgovarajućih ulja i maziva neophodno je za očuvanje dugovečnosti i efikasnosti industrijske opreme. Pravilno podmazivanje ne samo da smanjuje trenje i habanje, već takođe poboljšava ukupne performanse mašina.

Međutim, postoji mnogo opcija na tržištu, zato nekada deluje komplikovano odabrati pravi proizvod. Danas ćemo vam objasniti vas ključne segmente koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine ulja i maziva.

Za šta vam treba ulje ili mazivo?

Pre nego što kupite određeno mazivo, važno je razumeti zašto vam je potrebno. Različite primene zahtevaju različite vrste maziva.

  1. a) Smanjenje trenja: Maziva se pretežno koriste za smanjenje trenja između pokretnih delova, čime se smanjuje habanje.
  2. b) Kontrola temperature: Neki uređaji rade na visokim temperaturama, zato postoje posebna maziva koja sprečavaju pregrejavanje.
  3. c) Zaštita od korozije: Maziva mogu zaštititi metalne površine od korozije, posebno ako se mašine koriste van industrijski postrojenja, odnosno na otvorenom.
  4. d) Uklanjanje kontaminanata: Napravljena da uklone zagađivače iz mašina, čime se održava čistoća i efikasnost.
  5. e) Smanjenje buke: Maziva takođe mogu umanjiti vibracije i smanjiti buku koja nastaje tokom rada mašina.

 

Koje vrste ulja su vam potrebne?

Uglavnom zavisi od više faktora, kao što su primena, uslovi rada i specifični zahtevi vaše opreme. Najčešće se koriste:

  1. a) Maziva na bazi mineralnih ulja: Ekonomična i pogodna za opšte namene sa umerenim uslovima rada.
  2. b) Sintetička maziva: Idealna za ekstremne temperature, visok pritisak i teške terete, sintetička maziva pružaju poboljšavaju performanse i imaju duži vek trajanja.
  3. c) Biorazgradiva maziva: Ekološki prihvatljive opcije, biorazgradiva maziva su odličan izbor za određene uslove.
  4. d) Maziva u obliku masti: Gusta, polusolidna maziva poput masti koriste se tamo gde ulja nisu praktična, kao što je rad na visini.
  5. e) Univerzalna maziva: Svestrana maziva mogu se koristiti u različitim uslovima rada i pogodna su za mašine sa više tačaka podmazivanja.

Tipovi baznih ulja

Bazno ulje je osnovna komponenta svakog maziva, a njegova svojstva određuju kako će mazivo funkcionisati u određenim uslovima. Uobičajene vrste baznih ulja su:

  1. a) Grupa I: Najmanje rafinisana ulja, pogodna za opšte industrijske primene sa umerenim uslovima rada.
  2. b) Grupa II: Veća rafinisanost u odnosu na prethodna ulja, omogućava bolje performanse i stabilnost, što ih čini pogodnim za razne primene.
  3. c) Grupa III: Visoko rafinisana bazna ulja sa odličnim temperaturnim osobinama, idealna za za zahtevnija industrijska postrojenja.
  4. d) Grupa IV: Poznata i kao polyalphaolefin (PAO), ova sintetička ulja pružaju izuzetnu otpornost na visoke temperature i stabilnost.
  5. e) Grupa V: Ova kategorija obuhvata različita ulja, kao što su estri i poliglicol, svaka sa jedinstvenim karakteristikama.

Koji aditivi su neophodni?

Aditivi za maziva su hemijski spojevi koji se mešaju sa baznim uljima kako bi se poboljšale određene karakteristike. Neki od uobičajenih aditiva uključuju:

  1. a) Sredstva protiv habanja: Štite metalne površine od habanja i smanjuju trenje.
  2. b) Poboljšani viskozitet: Poboljšivači viskoziteta održavaju konzistentne performanse podmazivanja u širokom temperaturnom opsegu.
  3. c) Deterdženti i dispergatori: Održavaju kontaminante u suspenziji, sprečavajući stvaranje mulja i taloga.
  4. d) Inhibitori korozije: Ovi aditivi štite metalne površine od vlage i korozivnih elemenata.
  5. e) Aditivi za ekstremne pritiske (EP): Aditivi za ekstremne pritiske sprečavaju direktni kontakt metala pod visokim nivoom pritiska i opterećenja.

Koliko vam je ulja potrebno?

Količina maziva zavisi od veličina mašine, uslova rada i preporuke proizvođača. Previše maziva može dovesti do povećane toplote i potrošnje energije, dok premalo maziva može uzrokovati povećano trenje i preuranjeno habanje. Obavezno pogledajte uputstva proizvođača mašine ili se posavetujte sa stručnjacima za maziva kako biste pronašli optimalnu količinu za vašu opremu.

Odabir kvalitetnog ulja i maziva uključuje razumevanje zahteva vaše mašine i uslova pod kojima radi. Uvek se pridržavajte preporuka proizvođača, redovno održavajte mašine i konsultujte se sa stručnjacima kako biste doneli najbolje odluke za vašu opremu. Naša topla preporuka su Shell ulja, jer su se u praksi pokazala kao najizdržljivija I kao takva omogućavaju najduži period do sledeće zamene, zato su i najtraženija.

Investiranje u visokokvalitetna maziva će se isplatiti u vidu poboljšane efikasnosti, smanjenog vremena zastoja i dužeg veka trajanja vaših mašina.